Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سید رسول موسوی دستیار وزیر امور خارجه و مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه عصر امروز چهارشنبه در نشستی درباره «تحولات اخیر در افغانستان» به تشریح سناریو‌هایی که برای افغانستان محتمل است پرداخت.

وی در ابتدای این نشست با بیان این‌که یکی از کار‌های ما در وزارت خارجه تهیه گزارش برای مقامات و سطوح عالیه نظام است، اظهار داشت: در یکی از گزارش‌هایی که خدمت مقام معظم رهبری رفته بود ایشان عنوان کردند که در هرگونه سیاستگذاری و تصمیم گیری در بحث افغانستان منافع دو کشور را در نظر بگیرید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موسوی در ادامه به وضعیت کنونی در افغانستان پرداخت و خاطرنشان کرد: براساس اخبار در حال حاضر ۲۰۷ ولسوالی (شهرستان) در اختیار طالبان است و در ۷۰ ولسوالی درگیری است و ۱۰۲ ولسوالی هم در اختیار دولت است. به لحاظ جمعیت تقریبا مناطق تحت تسلط طالبان ۱۶ میلیون، مناطق تحت تسلط دولت ۱۰ میلیون و شش میلیون هم منطقه درگیری را شامل می‌شود.

وی گفت: اگر بخواهیم به لحاظ مساحت نیز در نظر بگیریم ۴۵ درصد مساحت در اختیار طالبان است، ۲۹ درصد منطقه درگیری و ۲۶ درصد منطقه هم در اختیار دولت است. اگر به لحاظ ولسوالی، جمعیت و سرزمینی نگاه کنیم، طالبان دست بالاتر را دارد. درست است گفته می‌شود که شهر‌های اصلی در اختیار طالبان نیست، ولی می‌توان گفت که طالبان دست برتر را دارد.

دستیار وزیر خارجه در ادامه به سناریو‌های پیش رو از جمله احیای امارت اسلامی در افغانستان توسط طالبان اشاره کرد و گفت: این سناریو محتمل است، ولی باید توجه داشت در سال ۷۵ تا ۸۰ شمسی امارت اعلام شد، ولی ضعف مهمش این بود که مورد شناسایی جامعه جهانی قرار نگرفت و فقط عربستان، امارات و پاکستان آن را مورد شناسایی قرار دادند.

مدیرکل آسیای جنوبی وزارت خارجه همچنین در این نشست به نشست گفتگو‌های بین الافغانی در هفته گذشته در تهران اشاره‌ای کرد و گفت: حاضران در نشست تهران تیم منحصر بفردی بودند. مجموعه‌ای که به نظام جمهوریت اعتقاد داشتند.

نشست دو روزه گفتگو‌های بین الافغانی با حضور نمایندگان دولت افغانستان، شخصیت‌های عالی جمهوریت و هیأت عالی سیاسی طالبان از صبح چهارشنبه ۱۶ تیرماه جاری به میزبانی جمهوری اسلامی ایران به مدت دو روز در تهران برگزار شد.

دستیار وزیر امور خارجه درباره نشست تهران اضافه کرد: پنج سال پیش که حنیف اتمر مشاور امنیت ملی افغانستان بود و سفری به تهران داشت و با شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ملاقات کرد، بحث مساعی جمیله ایران بین دولت و طالبان مطرح شد و این‌که ایران نقش داشته باشد و ایران هم پذیرفت و طالبان راضی شد که با دولت صحبت کند.

وی ادامه داد: در آن زمان طالبان خواسته‌های حداقلی داشت مثلا این‌که فرمانداران از ما باشند و ... آمادگی طالبان و خواسته‌های آن‌ها در دی ماه ۱۳۹۷ و در سفری که شمخانی به کابل داشت و با حمدالله محب این موضوع را مطرح کرد، دولت تشکر کرد و گفت که اجازه دهید پاسخ می‌دهیم. البته می‌دانیم که آمریکایی‌ها مانع شدند.

موسوی خاطرنشان کرد: ایران را متهم کردند که چرا با طالبان ارتباط دارید. من مسئولیت را به عهده آمریکا می‌گذارم که اجازه نداد این مذاکرات در ۱۳۹۷ شکل بگیرد و بعد خودش مذاکرات صلحی را شکل داد و نامش را مذاکره صلح گذاشت.

وی با بیان این‌که صلح باید بین کسانی که جنگ می‌کنند رخ دهد، اظهار داشت: آمریکا بدون این‌که دولت افغانستان را در جریان قرار دهد، خودش با طالبان مذاکره کرد و در اسفند ۱۳۹۸ توافقنامه دوحه بین آمریکا و یک گروهی که خودشان را شورشی می‌دانستند، حاصل شد.

این دیپلمات ارشد ایرانی پرسید: چگونه می‌شود که یک کشوری با کشور دیگر پیمان استراتژیک دارد، ولی با گروه شورشی علیه آن معاهده صلح می‌بندد؟

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره خروج مسئولانه آمریکا از افغانستان که پیش از این عنوان کرده بود نیز بیان کرد: آمریکا باید قبل از خروج خودش ساختار‌هایی را به وجود می‌آورد. نه صلحی شکل گرفت و نه ساختار‌های امنیتی آن‌چنان شد که باید باشد. یک ارتش پنج ستاره که هیچ توان عملیاتی نداشت، به وجود آمد، ارتشی که توان مقابله ندارد.

وی افزود: برای من افغانستان کشور دومم است و باید همه تلاش کنیم در این وضعیت، واقعیت صحنه را درک کنیم.

مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه در ارزیابی از نقش آمریکا در افغانستان و طراحی‌های آن‌ها برای دوره پس از خروج از افغانستان هم گفت: معتقدم آمریکا شکست قطعی در افغانستان خورد. آمریکا چاره‌ای نداشت و برگشت آمریکا بازگشت ناپذیر است. مذاکرات دوحه برای این بود که این شکست خود را به فرصت سیاسی و امنیتی جدید تبدیل کند، حال این‌که بتواند یا نتواند بحث دیگری است.

به باور وی توافق دوحه این بود که شکست را مدیریت کرده و خودش را از این قضیه بیرون بکشد.

وی همچنین عنوان کرد که آمریکا یک استراتژی در قبال افغانستان نداشت، بلکه مجموعه‌ای از استراتژی‌ها بود.

موسوی با ذکر این نکته که آمریکا الان در حال توطئه است و می‌خواهد افغانستان را درگیر یک جنگ جدید کند، بیان کرد: جنگ جدید آمریکا در افغانستان یک جنگ بین الافغانی است و جنگ بین الافغانی برای آینده منطقه و همسایگان بسیار خطرناک است و باید تلاش شود که جلوی جنگ جدید گرفته شود.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: وزارت خارجه روابط ایران و افغانستان بین الافغانی امور خارجه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۲۴۴۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کابل خطاب به مسکو: حکومت افغانستان فراگیر است

سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به اظهارات معاون وزارت خارجه روسیه اظهار داشت حکومت کنونی افغانستان فراگیر است. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، «ذبیح الله مجاهد» سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به اظهارات مقامات روسیه مبنی بر اینکه به‌رسمیت شناختن کابل به تشکیل حکومت فراگیر بستگی دارد، تاکید کرد: حکومت کنونی افغانستان فراگیر است.

«میخاییل گالوزین» معاون وزارت خارجه روسیه پیش‌تر با تأکید بر لزوم ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان گفته بود: حکومت فراگیر مستلزم این است که نمایندگان همه اقوام، مذاهب و جریان‌های سیاسی افغانستان در آن حضور داشته باشند.

سخنگوی حکومت طالبان به «آمو» گفته است حکومت ایجاد شده توسط طالبان به باور وی «فراگیر» است.

حدود یک هفته پیش نیز «سراج‌الدین حقانی» وزیر کشور حکومت طالبان در دیدار با هیئتی از افغان‌های مقیم خارج درباره درخواست‌ها جهت تشکیل حکومت فراگیر گفته بود: جهان باید درک کند که افغانستان یک کشور مستقل است. افغانستان همانطور که در امور داخلی کشورهای دیگر دخالت نمی‌کند، این را هم نمی‌پذیرد که دیگران مداخله کنند.

واکنش طالبان به اظهارات «امیرعبداللهیان»: در راستای حکومت فراگیر تلاش می‌کنیمچین: از طالبان برای تشکیل حکومت فراگیر حمایت می‌کنیمواکنش طالبان به درخواست‌ها برای تشکیل حکومت فراگیر: موضوع داخلی است

چندی قبل نیز ذبیح الله مجاهد در واکنش به خواسته سران کشورهای آسیای مرکزی و آلمان درباره حکومت فراگیر گفته بود حقوق زنان و حکومت فراگیر در این کشور تأمین است و این موضوع داخلی است.

وی افزود: «کابینه حکومت افغانستان متشکل از همه اقوام است، نمایند‌گان همه اقوام در این نظام حضور دارند و از جمله زنان حقوق تمام افغان‌ها در کشور تأمین است».

انتهای پیام/.

دیگر خبرها

  • کابل خطاب به مسکو: حکومت افغانستان فراگیر است
  • سیل در افغانستان/ ۱۱ نفر کشته و زخمی شدند
  • جنایات اسرائیل نفرت مردم آمریکا را برانگیخته است
  • کانادا کمک‌ها به افغانستان را از سر می‌گیرد
  • طالبان در سیلاب هم آب را به ایران بست | چانه‌زنی بر سر آب به کجا رسید؟
  • دیپلمات افغان: جهان به سمت تعامل با کابل پیش می‌رود
  • طالبان: برای حفظ دستاوردهای جهاد افغانستان تلاش می‌کنیم
  • تور منطقه‌ای «جان بس» برای رایزنی درباره افغانستان
  • سفر معاون وزیر خارجه آمریکا برای بررسی تحولات افغانستان
  • شروین برای مجتبی حسینی طلا شد!