Web Analytics Made Easy - Statcounter

آفتاب‌‌نیوز :

با استقرار نیروهای نظامی بیشتر ایران در مرز مشترک آن کشور با افغانستان تردیدی وجود ندارد که تهران گزینه های مختلفی برای تامین منافع خود در این کشور همسایه در نظر دارد.

به گزارش آفتاب‌نیوز؛ اندیشکده "انستیتو واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک" در مقاله‌ای تحلیلی به گزینه‌های پیش روی ایران در مورد آینده افغانستان پرداخته و می‌نویسد: "به نظر می‌رسد وخیم‌تر شدن اوضاع امنیتی در افغانستان و از دست دادن پیاپی سرزمین‌های تحت کنترل دولت افغانستان به طالبان موجبات نگرانی ایران را فراهم ساخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این وجود، ایران کماکان ممکن است به تحولات اخیر به عنوان فرصتی برای افزایش نفوذ خود در افغانستان و کسب امتیاز از امریکا بنگرد.

اخیرا ایران میزبان نشستی دیپلماتیک با حضور نمایندگانی از دولت افغانستان و طالبان بود. علاوه بر دیپلماسی، ایران نیروهای بیشتری از ارتش خود را در مرزهای شرقی‌اش مستقر کرده است.

در حال حاضر به نظر می‌رسد تهران سه گزینه برای جلوگیری از بی‌ثباتی در افغانستان و پیشبرد منافع خود پیش رو دارد: ۱- حمایت پنهان یا آشکار از کنترل طالبان ضمن دستیابی به توافق تاکتیکی و استراتژیک با آن گروه به منظور مهار فعالیت‌های آن. ۲-جنگ نیابتی علیه طالبان ۳- مداخله مستقیم".

این اندیشکده در ادامه می‌نویسد: حمایت از کنترل طالبان بر افغانستان تنها گزینه سیاسی عملی در افغانستان یا دستکم تنها گزینه برای پیروزی بر داعش در افغانستان است. ایران به موجودیت طالبان احترام می‌گذارد. علیرغم اختلافات ایدئولوژیک هر دو نقاط اشتراکی با یکدیگر دارند از جمله خصومت با امریکا.

نزدیک شدن ایران و طالبان به سوی یکدیگر حول نقاط اشتراک می‌توانند زمینه‌ساز همکاری‌های استراتژیک در آینده شوند؛ به شرطی که طالبان تضمینی معتبر برای محافظت از منافع شیعیان افغانستان را به ایران ارائه دهد. بدون وجود تضمین، تهران احتمالا نگران خواهد بود که کنترل کامل طالبان بر افغانستان باعث آزادی عمل بیشتر عناصر تندروتر در افغانستان و ظهور سلفی‌هایی شود که به شیعیان حمله می‌کنند و منجر به هجوم گسترده پناهجویان افغان به ایران می‌شود.

گزینه دوم پیش روی ایران جنگ نیابتی در افغانستان است. ایران با استفاده از تجربیات شبه‌نظامیان شیعه وابسته به خود در عراق و سوریه ممکن است از آنان برای جلوگیری از کنترل طالبان بر افغانستان استفاده کند. تیپ فاطمیون متشکل از مبارزان افغان از سال 2012 میلادی توسط نیروی قدس سپاه جذب شده و تحت آموزش قرار گرفته و در سوریه جنگیده‌اند.

گزینه سوم پیش روی ایران مداخله مستقیم در افغانستان است. اگر هدف ایران حمایت از دولت مرکزی در افغانستان و ایجاد چتر حمایتی برای شیعیان آن کشور یا حفظ وضعیت موجود با هدف جلوگیری از پیروزی کامل طالبان باشد اقدام نظامی مستقیم در افغانستان گزینه‌ای ممکن برای ایران است. برای مثال، ایران می‌تواند عملیاتی را با هدف تسخیر سریع مرکز ولایت هرات، سنگر سنتی آن کشور در افغانستان آغاز کند. با این وجود، در نهایت مداخله مستقیم نظامی می‌تواند برای ایران بسیار پرهزینه باشد.

این اندیشکده در پایان می‌نویسد: "تحرکات نظامی اخیر ایران در مرز افغانستان ممکن است تنها یک اقدام پیشگیرانه دفاعی باشد و آمادگی‌ای برای مقابله با درگیری‌های احتمالی مرزی. با این وجود، اگر تهران بخواهد از الگوی سوریه یا عراق در افغانستان استفاده کند شاید پناهگاهی امن برای شیعیان در هرات ایجاد کند و از شبه نظامیان نیابتی‌اش استفاده نماید. در آن صورت، ایران می‌تواند به موازات نیروهای امنیتی افغان یک نیروی نظامی قدرتمند وفادار به خود را دقیقا مشابه آنچه در قبال حشدالشعبی در عراق انجام داده در افغانستان ایجاد کند".

منبع: آفتاب

کلیدواژه: طالبان ایران و افغانستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۱۹۲۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افغانستان در اقتصاد و سیاست رو به پیشرفت است

مولوی ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان در رابطه به سفر شماری زیادی از نمایندگان دیپلماتیک و هیئت‌های خارجی به افغانستان گفت: افغانستان هم از نگاه سیاسی و هم از نگاه اقتصادی گام‌های صعودی بر می‌دارد.

مجاهد در صفحه‌ ایکس خود نوشته است «در این اواخر پایتخت کشور شاهد سفر شمار زیادی از نمایندگان دیپلماتیک و هیئت‌‌های خارجی است. در این میان، دید و بازدید معاون سازمان همکاری‌های اسلامی و هیئت همراه اش و دیپلماتان کشورهای روسیه، مالیزیا، قزاقستان، ترکمنستان و اتحادیه اروپا با مقامات طالبان قابل توجه است.»

وی افزوده است اشتراک هیئت افغانی تحت ریاست ملا حمیدالله آخندزاده، سرپرست وزارت ترانسپورت و هوانوردی در یک نشست مهم در شهر ترمذ ازبکستان، نمایانگر آنست که طالبان در سطح گسترده پذیرفته شده و مناسبات با آن تامین بوده و رفت و آمدها وجود دارد.

به گفته‌ی وی؛ روابط یادشده با گذشت هر روز در حال گسترش است و بر موثریت آن افزوده می‌شود.

  به باور او؛ این تلاش‌‌ها برفعالیت دستگاه دیپلماسی و در عموم به تأمین مناسبات همه جانبه طالبان دلالت می‌کند، همچنین این دیدارها، نشست‌ها و رفت وآمدهای مهم نتایج خوب در عرصه اقتصادی برای افغانستان در قبال دارد.

مولوی ذبیح الله مجاهد بیان داشته است «برداشت بعضی‌ها که افغانستان دیگر منزوی و اقتصادش درحال خراب شدن است و مناسبات آن با کشورها تأمین شده نمی‌تواند، نادرستی اینها ثابت شد. اکنون معلوم شد که افغانستان هم ازنگاه سیاسی و هم از منظر اقتصادی گام های صعودی بر می دارد و این تلاش ها بیشتر گردیده و تسریع خواهد شد.»

باشگاه خبرنگاران جوان افغانستان افغانستان

دیگر خبرها

  • تاکید طالبان بر ساخت راه برای توسعه ارتباط افغانستان و منطقه
  • سیل در افغانستان/ ۱۱ نفر کشته و زخمی شدند
  • طالبان هیچ‌گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی ندارد
  • جنایات اسرائیل نفرت مردم آمریکا را برانگیخته است
  • کانادا کمک‌ها به افغانستان را از سر می‌گیرد
  • طالبان در سیلاب هم آب را به ایران بست | چانه‌زنی بر سر آب به کجا رسید؟
  • دیپلمات افغان: جهان به سمت تعامل با کابل پیش می‌رود
  • دیدار رایزن فرهنگی ایران با معاون سیاسی طالبان 
  • طالبان: برای حفظ دستاوردهای جهاد افغانستان تلاش می‌کنیم
  • افغانستان در اقتصاد و سیاست رو به پیشرفت است