Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-29@12:45:48 GMT

افغانستان و مسیری که به بیراهه می‌رود

تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۲۴۶۲۲

افغانستان و مسیری که به بیراهه می‌رود

آمریکا و ناتو در حالی مدعی خروج نیروهایشان از افغانستان هستند که سیاست‌های آنها زمینه‌ساز بحران کنونی در این کشور شده است.

آنها تلاش دارند این شرایط بحرانی را نتیجه جنگ داخلی و قدرت‌طلبی جریان‌های افغانستانی عنوان کنند، حال آنکه تمام شواهد نشان می‌دهد که عدم تعهدپذیری اشغالگران پس از ۲۰ سال اشغال این کشور زمینه‌ساز این بحران بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

پیشروی طالبان در مناطق مختلف افغانستان در حالی که از یک سو طالبان استعفای اشرف غنی رئیس جمهور را شرط ادامه مذاکره عنوان کرده‌ و از سوی دیگر دولت مرکزی نیز مقابله نظامی با طالبان را مورد تاکید قرار داده است. 

در این میان، سخنان امروز اشرف غنی با مردم نشان می‌دهد که او همچنان منتظر کمک و پشتیبانی آمریکا و ناتو است و همین مسئله موجب پیچیده‌تر شدن بحران شده است. 

در همین حال کشورهای غربی نیز که تاکنون مدعی خروج از افغانستان بودند دوباره به بهانه حفاظت از نیروهای خود در کابل، اقدام به اعزام نیرو به این شهر کرده‌اند، چنانچه پنتاگون رسما گفته ۳ هزار نیرو و انگلیس نیز گفته صدها نیرو را اعزام خواهند کرد. 

در خصوص این تحولات نکات مهمی وجود دارد:

اول؛ ریشه مشکلات ۲۰ سال اخیر افغانستان، حضور اشغال‌گرانه آمریکا و ناتو است که نه تنها کمکی به برقراری ثبات و امنیت در افعانستان نکردند بلکه با پیچیده‌تر کردن شرایط این کشور امکان ایجاد مصالحه میان گروه‌های افغانستانی را هم از میان بردند.

دوم؛ تجربه نشان داده است؛ میزهایی که بر اساس معادلات آمریکایی چیده شده باشند هرگز به نتیجه نخواهند رسید و گروه‌های افغانستانی اعم از طالبان و سایر گروه‌های تشکیل دهنده دولت و خارج از دولت برای پایان دادن به جنگ و خونریزی و بی‌ثباتی راهی جز گفتگو بر اساس واقعیتهای قومی، مذهبی و سیاسی صحنه افغانستان ندارند و بدون شک صلح پایدار در این کشور از لوله تفنگ خارج نخواهد شد. 

سوم؛ ابتکار عمل ایران در برگزاری نشست گروه‌های درگیر افغان در تهران و همچنین برگزاری نشست گفتگوهای منطقه‌ای با حضور کشورهای همسایه افغانستان و روسیه نمونه‌ای موفق از مذاکراتی است که باید به عنوان سازوکاری موثر در رفع بحران موجود احیا شده و تداوم یابد.

چهارم؛ هیچ یک از کشورهای خارجی نمی‌توانند و نباید در امور افغانستان دخالت کنند و تنها باید با بسیج ظرفیتهای خود برای ترغیب بازیگران اصلی در صحنه افغانستان تلاش کنند.

پنجم؛ همه کشورها و همسایگان افغانستان باید با توجه به این مهم که تداوم ناامنی و بی‌ثباتی در این کشور، بستر حضور و فعالیت گروه‌های تروریستی و باندهای سازمان دهنده جرائم سازمان یافته در افغانستان را فراهم می کند، بحران موجود در این کشور را از نقطه نظر امنیت بینالمللی مورد توجه قرار داده و برای رفع آن چاره‌جویی کنند.

ششم؛ شرایط موجود، رنج و آلام مردم مظلوم افعانستان را به شدت افزایش داده و کمک به آوارگان و جنگ‌زدگان با توجه به پاندمی کرونا ضرورتی است که در صورت غفلت می‌تواند به  فاجعه انسانی مبدل شود. جمهوری اسلامی ایران در ۴۰ سال گذشته بیشترین سهم را در این خصوص داشته لیکن در شرایط موجود جامعه جهانی باید به مسئولیت انسانی خود با تامین هزینه‌ها، امکانات، مواد غذایی و دارو عمل کند.

هفتم؛ ایران همواره با محور قرار دادن تعامل با دولت قانونی افغانستان تلاش کرده که ضمن برقراری رابطه با سایر گروه‌ها به ویژه طالبان، شرایط را برای ایجاد مصالحه ملی و جلوگیری از جنگ و خونریزی فراهم کند و اکنون نیز همان‌گونه که در اجلاس اخیر تهران بر آن تاکید شد از همه ظرفیتهای خود در این زمینه استفاده خواهد کرد. 

هشتم؛ ایران و افغانستان بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارند و طبیعتا امن ماندن مرزهای مشترک در ردیف اولویتهای اصلی جمهوری اسلامی است. در این رابطه بارها به دولت و گروه‌هایی که در جدار مرز ایران مستقر شده‌اند تاکید شده که شکل امنیت مرزها، خط قرمز ایران است و در صورت وقوع هرگونه ناامنی مرزی، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی با اقتدار کامل از مرزها دفاع کرده و با عوامل ناامن کننده به شدت مقابله خواهند کرد.

افغانستان این روزها در مسیری بیراهه قرار گرفته است که راهکار پایان دادن به این وضعیت نه جنگ میان گروه‌های افغان و یا تن دادن به بازگشت نظامی آمریکا و شرکایش، بلکه همگرایی افغانی-افغانی با حمایت کشورهای منطقه است. تجربه نشان می‌دهد که هیچ ملتی بدون تکیه به داشته‌های درونی به صلح و ثبات نمی‌رسد و هیچ منطقه‌ای بدون همگرایی همسایگان روی آرامش نخواهد دید.

۳۱۱۳۱۱

کد خبر 1545425

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: افغانستان طالبان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۲۴۶۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سخنگوی وزارت خارجه : معاهده حقابه ایران و افغانستان در حال اجراست

نشست سخنگوی وزارت خارجه دقایقی پیش در ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۴) آغاز شد.   به گزارش برنا، کنعانی خاطرنشان کرد: جنایت جنگی در نوار غزه با حمایت مستقیم و تمام عیار دولت آمریکا و انگلیس رخ داد و اقدامات نمادینی در چارچوب ایجاد اسلکه برای ارسال کمک‌های انساندوستانه و انجام مانور‌های تبلیغی و رسانه‌ای در این خصوص به هیچ وجه تصویر نفرت انگیزی که این دسته از کشور‌ها نزد افکار عمومی جهان با حمایت از جنگ جنگی در فلسطین ایجاد کردند را اصلاح نخواهدکرد.   سخنگوی وزارت خارجه خطاب به این کشور‌ها و از جمله آمریکا بیان کرد: این کشور‌ها از ارسال سلاح به این رژیم جلوگیری و صادرات تسلیحاتی خود را سریعا متوقف کنند و بر رژیم صهیونیستی برای توقف فوری جنگ اعمال فشار کنند و اجازه دهند معابر شناخته شده برای ارسال کمک‌ها استفاده شود.   کنعانی اضافه کرد: به نظر می‌رسد اهداف دیگری در این راستا وجود دارد.   وی در پاسخ به سؤالی درباره خط لوله صلح بیان کرد: اجرای خط لوله گاز به پاکستان در چارچوب موافقتنامه امضا شده بین دو کشور از جمله موضوعات مهم اقتصادی دو کشور است و در سفر رئیس جمهور مورد اهتمام بوده است و مذاکرات کارشناسی و سطح عالی انجام شده قبلی زمینه ساز آغاز اجرای فاز اجرایی هشتاد کیلومتری اجرای این خط لوله در داخل خاک پاکستان بوده و طرف پاکستانی بر عزم خود برای اجرای این پروژه تأکید کرده است.   وی گفت: انتظار داریم این پروژه مهم راهبردی مبتنی بر منافع مشترک دو کشور به نتیجه برسد و شاهد تبادل همکاری ایران و پاکستان در حوزه مهم و راهبردی انرژی باشیم.   کنعانی در پاسخ به سؤالی درباره حق‌آبه ایران از هیرمند بیان کرد: ۱۱۲ میلیون متر مکعب وارد مرز‌ها و خاک ایران شده است جریان آب همچنان ادامه دارد اطلاعات حاکی است ارسال آب از سد کجکی آغاز شده است. امیدواریم سطح این آب به آب سد کمال‌خان اضافه شود. در طول سال گذشته هم هیأت حاکمه افغانستان در ارتباط با سد کمال‌خان اقدام به برخی عملیات مرمت و بازسازی و اصلاح کرد.   سخنگوی وزارت خارجه افزود: ایران انتظار دارد طرف افغانستانی به تعهد خود براساس معاهده موجود عمل کند و شاهد تامین حق‌آبه ایران باشیم. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • سخنگوی وزارت خارجه : معاهده حقابه ایران و افغانستان در حال اجراست
  • روایتی مستند از دعوای ایران و افغانستان بر سر آب؛ دولت چه کرده؟ | فیلم
  • تسلیم شدن ۱۰۰ تروریست الشباب سومالی
  • طالبان در سیلاب هم آب را به ایران بست | چانه‌زنی بر سر آب به کجا رسید؟
  • این صدا برای بچه‌های ایران است/ جزییات یک کنسرت باتربیت!
  • درخواست کریمی قدوسی از دولت افغانستان برای بررسی رگ و ریشه اش /سخنگوی سپاه ادعای جنجالی را تکذیب کرد /گاف تاریخی نماینده مشهد چه بود؟
  • چند ساعت تا تکمیل پازل 24 تیمی جام جهانی
  • راه آهن، لکوموتیو کنسرسیوم را توقیف کرده است؛ افغانستان به دنبال استفاده از کریدور لاجورد
  • نگرانی روسیه درباره تهدیدات گروه‌های تروریستی از افغانستان
  • راه‌آهن، لکوموتیو کنسرسیوم را توقیف کرده است/ افغانستان به‌دنبال استفاده از کریدور لاجورد