Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-29@13:44:08 GMT

ایران بزرگ ترین میانجی بحران افغانستان است

تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۱۹۳۲۳۲

ایران بزرگ ترین میانجی بحران افغانستان است

کارشناس مسائل افغانستان گفت: طالبان به دنبال تمرکز قدرت بوده که این تمرکز قدرت هم به لحاظ ایدئولوژیک و هم قومیت پشتون است، از طرفی مخالفان جبهه مقاومت احمد مسعود در پنجشیر و تشکیلات آن در دوشنبه تاجیکستان معتقدند باید توزیع قدرت صورت بگیرد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، شنبه شب _۱۸ دی‌ماه_ «مولوی امیرخان متقی»، سرپرست وزارت امور خارجه هیأت حاکمه افغانستان در رأس یک هیأت اقتصادی و سیاسی وارد تهران شد و با برخی مقامات ایرانی از جمله حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه و حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رئیس‌جمهور ایران در امور افغانستان دیدار کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما شاید این دیدارها از آن جهت اهمیت داشته باشد که تهران تلاش کرد تا طی سفر سرپرست وزارت امور خارجه طالبان، نقش «میانجی‌گر» را ایفا کرده و فضا را برای دیدار امیرخان متقی با دو تن از «رهبران مخالف» فراهم آورد. در این گفت‌وگوها که روز دوشنبه در تهران برگزار شد و اولین مذاکرات رسمی رهبران مخالف با طالبان طی پنج ماه گذشته بود، اسماعیل خان از رهبران جهادی و والی پیشین هرات و احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان با امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان دیدار کردند. آمادگی‌ها برای برگزاری این گفت‌وگوها از ۱۰ روز پیش از ورود هیأت طالبان به تهران یعنی شنبه شروع شده بود.

اما روایت‌ها از این گفت‌وگوهای بین‌الافغانی و نتایج آن متفاوت است؛ برخی می‌گویند نتیجه این نشست‌ها مثبت بوده و برخی آن را بدون هیچ نتیجه خاصی و بی‌حاصل ارزیابی کرده‌اند. همچنان که امیرخان متقی پس از بازگشت از تهران، در گفت‌وگویی با خبرنگاران در فرودگاه کابل تلاش کرد این مذاکرات را «کم اهمیت» جلوه بدهد و گفت که با این دو رهبر و دیگر افغان‌های مقیم ایران دیدار کرده و از آنها خواسته که به افغانستان برگردند و هیچ مشکلی از جمله مشکل امنیتی برای آنها ایجاد نخواهد شد. سه‌شنبه شب نیز اعلامیه تازه جبهه مقاومت ملی افغانستان به رهبری احمد مسعود منتشر شد که در آن تاکید شده بود که نشست با طالبان «هیچ نتیجه‌ای» در پی نداشته است. در عین حال دوشنبه _۲۰ دی‌ماه_ صبغت‌الله احمدی، سخنگوی جبهه مقاومت ملی افغانستان، در گفت‌وگویی تاکید کرد که طالبان «هیچ دستاورد» سیاسی از سفر خود به تهران نداشتند. به گفته آقای احمدی مقامات طالبان با «عصبانیت» تهران را ترک کردند.

سخنگوی جبهه مقاومت ملی افغانستان معتقد است که دیدار در تهران به نوعی «راستی‌آزمایی» موضع طالبان در قبال حل معضلات کشور و گفت‌وگو با مخالفان بود. به گفته وی، طالبان در تلاش خود در تهران موفق نبودند و در دیدار تهران مخالفان «یک‌بار دیگر چهره اصلی دشمنان افغانستان را به مردم افغانستان نشان دادند.»

اما سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران نتایج این نشست را به شکل دیگری توصیف کرده و روز دوشنبه در نشست مطبوعاتی تاکید کرد که «گفت‌وگوهای خوبی» بین این رهبران انجام شده و ابراز امیدواری کرد که نتیجه آن، آینده درخشانی برای مردم افغانستان باشد. وی افزود: «نگاه ایران به وضعیت مردم افغانستان نگاه کاملاً شمول گراست و فارغ از منطقه و قومیت بوده است و اینکه تمام اقوام در افغانستان صدایشان شنیده شود.»

برای بررسی نقش میانجی گری ایران در صلح افغانستان و طالبان با «پیرمحمد ملازهی کارشناس مسائل افغانستان» به گفت‌وگو پرداختیم که شرح آن را در ادامه می‌خوانید:

نشست بین الافغان در تهران چگونه سپری شد؟

طالبان به دنبال تمرکز قدرت بوده که این تمرکز قدرت هم به لحاظ ایدئولوژیک و هم قومیت پشتون است، از طرفی مخالفان جبهه مقاومت احمد مسعود در پنجشیر و تشکیلات آن در دوشنبه تاجیکستان معتقدند باید توزیع قدرت صورت بگیرد در واقع آن‌ها توزیع قدرت را به یک نوع فدرالی می‌بینند هرچند به صراحت مطرح نمی‌کنند اما مانند آقای پدرام به گونه‌ای مطرح می‌کردند که راه حل نهایی این است که افغانستان به کشور فدرال تبدیل شود و هرکدام بتوانند در قومیت خود پارلمان محلی داشته باشند و در حاکمیت در کابل هم سهم مشخصی را طبق قانون اساسی که تصویب می‌شود داشته باشند.

بنابراین این دو نگاه به سادگی نمی‌توانند با هم درآمیزند براین اساس است که جبهه مقاومت خود را برای جنگ طولانی مدت با طالبان آماده می‌کند این در حالیست که در کنار این موضوع مذاکرات را رد نمی‌کنند و ترجیح می‌دهند از طریق مذاکره مشکلات و نقصان را برطرف کنند و یا اگر از طریق مذاکره موضوعات برطرف نشود جنگ گزینه بعدی خواهد بود.

ایران صلح و ثبات در افغانستان را بخشی از امنیت خود می‌داند، یعنی اگر افغانستان دچار بحران و جنگ داخلی شود شاهد مهاجرت سیلی از افغان‌ها به ایران خواهیم بود از این رو امنیت و منافع ملی ایران ایجاب می‌کند که در افغانستان صلح و ثبات ایجاد شود.

اینکه چگونه می‌توان صلح و ثبات را تامین کرد بستگی به شرایطی دارد که افغانستان در آن قرار دارد اگر طالبان همچنان روی قدرت تمرکز داشته باشد و اجازه ندهد بقیه قومیت‌ها سهم مناسبی از قدرت داشته باشند در آن صورت جنگ داخلی اجتناب ناپذیر خواهد بود و اگر جنگ داخلی در افغانستان در برگیرد به شکل طبیعی به جنگ نیابتی کشیده خواهد شد و همه کشورهایی که برای خود منافعی در افغانستان تعریف می‌کنند به نوعی از یکی از طرف‌ها حمایت خواهند کرد.

در دوران قبلی حکومت طالبان شاهد بودیم که جبهه مقاومت علیه طالبان، مورد حمایت ایران، هند و روسیه بود و از آن طرف طالبان مورد حمایت پاکستان، عربستان سعودی و امارات بود که این اتفاق ممکن است با شروع جنگ داخلی مجدد در افغانستان تکرار شود در حقیقت طرفین به دنبال جنگ در افغانستان نیستند و قصد دارند به یک راه حل سیاسی دست پیدا کنند اما اینکه جبهه مقاومت ملی چگونه به مقاومت مدنی و مردمی در افغانستان تبدیل می‌شود به نظر مشکل اصلی خواهد بود.

چه میزان نقش میانجی گری به بحران افغانستان کمک می‌کند؟

یک راه حل برای کشورهای منطقه که از بحران افغانستان ضرر نکنند این است که هر کشوری تا جایی که می‌تواند در خصوص وضعیت فعلی افغانستان ورود کند، در این رابطه ایران در موقعیت مناسب‌تری نسبت به دیگر کشورهای منطقه قرار دارد به دلیل اینکه مردم افغانستان و ایران به لحاظ تاریخی اشتراکات بسیاری دارند و در گذشته یک کشور بودند هم به لحاظ فرهنگی افغانستان در حوزه تمدنی اسلامی و فرهنگی ایران قرار دارد که به موقعیت بهتر کمک می‌کند.

همچنین ایران مرز طولانی بالای ۹۰۰ کیلومتر با افغانستان دارد که جبر همسایگی ایجاب می‌کند که ایران فراتر از بقیه کشورها عمل کند، تاکنون ایران میانجی‌گری کرده است اما شرایط برای اینکه میانجی‌گری موثر صورت بگیرد هنوز آماده نیست.

آیا ایران می‌تواند نقش میانجی را در مذاکرات صلح بین الافغانی ایفا کند؟

بنده معتقدم یکی از کشورهایی که می‌تواند نقش محوری و مهمی در مذاکرات ایفا کند ایران است، اما به نظر نمی‌رسد به تنهایی این اقدام صورت بگیرد یعنی پاکستان، ترکیه، قطر، امارات، عربستان سعودی و هند لازم است در موضوع افغانستان نقش میانجی‌گری داشته باشند و به نوعی ابتکار منطقه‌ای در جهت رفعل معضل افغانستان صورت گیرد.

ایران امکاناتی در اختیار دارد که می‌تواند طالبان را برای مذاکره جدی تا حدودی تشویق کند، در حال حاضر افغانستان از نظر مسائل اقتصادی از جمله سوخت و موادغذایی دچار مشکلات جدی است.

هم اکنون تعاملات تجاری ایران و افغانستان در دو منطقه دوغارون و بی رک فعال است، همچنین ایران مضاف بر تعاملات سیاسی به دلیل مرز مشترک گسترده تامین کننده بخش اعظمی از امنیت مرزهای افغانستان است. گذشته از این افغانستان به شدت نیازمند دسترسی به آب‌های بین المللی است زیرا این کشور در محاصره خشکی قرار دارد.

بنابراین ایران در شرایط مناسبی برای توسعه همکاری طالبان و تشویق طالبان به مصالحه قرار دارد، همچنین قبل از به قدرت رسیدن طالبان، ایرانیان ارتباطی با طالبان برقرار کرده بودند که می‌تواند اعتمادسازی بیشتری ایجاد کند تا ایران به محل اصلی مذاکرات مخالفان طالبان تبدیل شود.

کد خبر 550322

منبع: ایمنا

کلیدواژه: پیرمحمد ملازهی افغانستان ايران و افغانستان اتباع افغانستانی تحولات افغانستان طالبان افغانستان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق جبهه مقاومت ملی افغانستان مردم افغانستان امیرخان متقی داشته باشند تمرکز قدرت احمد مسعود نقش میانجی صورت بگیرد میانجی گری جنگ داخلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۹۳۲۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیپلمات افغان: جهان به سمت تعامل با کابل پیش می‌رود

مسئول روابط اقتصادی وزارت خارجه حکومت طالبان با اشاره به ترافیک شدید هیئت‌های خارجی در کابل گفت جهان به سمت تعامل با کابل پیش می‌رود. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، «شفیع اعظم» مسئول روابط اقتصادی وزارت خارجه حکومت طالبان در «ایکس» نوشت: افغانستان اکنون در موقعیتی قرار دارد که هر قدرتمند زمان و تاریخ، تهاجم به آن را امتحان کرده اما در پنجه، شکست و زخم و فرار گرفتار شده است.

وی با اشاره به مخالفان و نظامیان غربی افزود: در حال حاضر، بسیاری از فراریان تلاش می‌کنند تا تهاجم دیگری را به‌وجود آورند، اما جواب رد می‌شنوند.

این مقام ارشد وزارت خارجه حکومت طالبان تصریح کرد: همه درک کرده‌اند که این کشور را کسی جز افغان‌ها نمی‌تواند اداره کند. دنیا به سمت تعامل پیش می‌رود.

جامعه اطلاعاتی آمریکا پیش از این در ارزیابی سالانه خود از تهدیدات علیه این کشور طی گزارشی اذعان کرد قدرت و تعامل بین‌المللی حکومت طالبان افزایش یافته است.

در این گزارش آمده است: طالبان قدرت خود را در افغانستان تقویت کرده است همچنین تعامل بین‌المللی را تقویت کرده و به اجرای احکام دینی اولویت داده است.

شورای امنیت قطعنامه سازوکار تعامل با طالبان را تصویب کردرئیس کمیته دفاعی پارلمان انگلیس خواستار تعامل با طالبان شدچین، روسیه و پاکستان کشورهای دیگر را به تعامل با طالبان دعوت کردند

«امیرخان متقی» وزیر خارجه طالبان نیز بارها تاکید کرده است نیت خوبی نسبت به همسایگان افغانستان داریم و از کشورهای دیگر نیز خواستار همین انتظار هستیم.

وی تاکید کرده بود حکومت افغانستان با همه همسایگان و کشورهای جهان خواستار تعامل و روابط مثبت است.

انتهای پیام/.

دیگر خبرها

  • کابل خطاب به مسکو: حکومت افغانستان فراگیر است
  • تاکید طالبان بر ساخت راه برای توسعه ارتباط افغانستان و منطقه
  • سیل در افغانستان/ ۱۱ نفر کشته و زخمی شدند
  • طالبان هیچ‌گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی ندارد
  • جنایات اسرائیل نفرت مردم آمریکا را برانگیخته است
  • کانادا کمک‌ها به افغانستان را از سر می‌گیرد
  • طالبان در سیلاب هم آب را به ایران بست | چانه‌زنی بر سر آب به کجا رسید؟
  • دیپلمات افغان: جهان به سمت تعامل با کابل پیش می‌رود
  • دیدار رایزن فرهنگی ایران با معاون سیاسی طالبان 
  • طالبان: برای حفظ دستاوردهای جهاد افغانستان تلاش می‌کنیم